כעורכת דין מנוסה לענייני משפחה אני יכולה להגיד שהסכמים בדיני משפחה הם חלק גדול מתחום העיסוק, וכי הסכמים הנערכים מראש יכולים להביא לפתרון קונפליקטים רבים, ולמעשה למנוע אותם מראש. מרבית ההסכמים זקוקים לאישור בית המשפט כדי לקבל תוקף חוקי.
ישנם מספר סוגים של הסכמים בדיני משפחה:
- הסכם גירושין הוא ההסכם הנפוץ והידוע ביותר בין שני בני זוג נשואים, והוא נערך לעת שהם מעוניינים לסיים את החיים המשותפים שלהם. כתיבת הסכם גירושין על ידי בני הזוג, מחוץ לכתלי בית המשפט, יכולה לקצר עד מאוד את ההליכים המשפטיים הארוכים הצפויים בהליך גירושין, בין אם בבית המשפט לענייני משפחה ובין אם בבית הדין הרבני, ולמעשה לאחר כתיבת ההסכם, על בית המשפט לאשר אותו ובכך נחתם התהליך. כתיבת ההסכם נעשית, בדרך כלל, בתהליך גישור משפחתי, והוא צריך לכלול את כל נושאי החיים המשותפים שזקוקים להסדרה כמו משמורת על ילדים קטינים, תשלום הוצאות בגין ילדים (מזונות ילדים), חלוקת הרכוש המשותף, ועוד. במשרדי אני מלווה זוגות רבים בתהליך גירושין, ובעזרת תהליך גישור משפחתי קצר אני מסייעת לבני הזוג המתגרשים להגיע להסכמות בצורה מכבדת, מתוך התחשבות זה בצרכיו של זה.
- הסכם שלום בית ולחילופין גירושין הוא הסכם שנבנה ונחתם בין בני זוג המעוניינים לנסות ולחזור לחיות יחד, ובמקביל לקדם את נושא הגירושין למקרה ששלום הבית לא יצלח. למעשה, הסכם זה הוא פרק נוסף בהסכם הגירושין, והוא מפרט את החובות והזכויות של כל אחד מבני הזוג במסגרת החיים המשותפים, כולל הנחיות מעשיות שיקדמו את הצלחת החיים הזוגיים, ובאם מחליטים בני הזוג להתגרש, הסכם הגירושין מקבל תוקף.
- הסכם קדם נישואין הוא הסכם רחב, הכולל בתוכו גם הסכם ממון, ויכול לעגן בתוכו את כל הנושאים הנוגעים לחיים המשותפים של בני הזוג: חובות וזכויות, חינוך הילדים ועוד, והסדרת כל הנושאים שעשויים לעלות בגירושין, כולל הנושאים הכספיים, המעוגנים מראש בפרק העוסק בהסכם הממון.
- הסכם לחיים משותפים הוא הסכם הדומה במהותו להסכם קדם נישואין, אך הוא נערך עבור בני זוג המעוניינים לחיות יחד ללא נישואין או מנועים מלהינשא מסיבות כאלה או אחרות. הסכם זה נפוץ מאוד בקרב זוגות מאותו מין, ובהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה הוא מהווה תנאי חובה בכל האמור להורות פסיקתית כאשר רק אחד מהצדדים הינו ההורה הביולוגי.
- הסכם הורות הוא הסכם מורכב ביותר, והוא הופך נפוץ יותר ויותר ככל שנושא המשפחה "האלטרנטיבית" תופס יותר מקום בחיינו. מדובר בהסכם הנחתם בין הורים שאינם בני זוג במובן המקובל של המילה או שאינם נשואים, והוא מסדיר את כל האמור בגידול הילדים המשותפים.