כתיבת כתובה

בני זוג יהודיים אשר נישאים בטקס דתי נדרשים לחתום על כתובה עת נישואיהן כדת משה וישראל. האם הכתובה מחייבת בעת הגירושין? רבים נוטים לחשוב כי הכתובה והחתימה עליה הינן אקט סימבולי ודתי אשר אין לו משמעות בחיי בני הזוג ובזמן הגירושין. אך זה ממש לא כך- הכתובה הינה מסמך משפטי המחייב כמו חוזה לכל דבר ועניין. הכתובה נחתמת בנוכחות שני עדים והוא מכיל את ההתחייבויות של הבעל כלפי אשתו. ככלל, על מנת שאישה תזכה בכתובתה עליה להוכיח לבית הדין כי היא עשתה כל אשר יכלה על מנת להציל את הנישואין אך כשלון הנישואין נגרם בעטיו של הבעל: למשל כאשר הבעל עזב את דירת הצדדים, והאישה ניסתה להשיבו, כאשר הבעל פוגע באישה פגיעה אשר איננה מאפשרת את המשך החיים המשותפים. מה קורה במקרה של בגידה? בעל אשר בגד באשתו ותועד ייחשב כ"רועה זונות" ויחוייב בתשלום הכתובה. כמו כן, בעל אשר האישה גילתה בו מומים ובעיות רפואיות אשר הוסתרו ממנה לפני הנישואין  – תזכה בכתובתה. ויצויין, כי מוטב לה לאישה לתעד את מעשיו של הבעל  שכן בתי הדין אינם מקבלים טענות בעלמא ודורשים ראיות מהימנות אשר מוכיחות כי האישה  עשתה הכל כדי למנוע את הגירושין וכשלון הנישואין נגרם בעטיו של הבעל. מהי מטרת הכתובה? מטרתה של הכתובה היא למנוע מהבעל לגרש את האישה בקלות וללא סיבה מוצדקת. וכמ כן, לחייב את הבעל בעת הגירושין לשלם לאישה סכום כסף שנקבע בכתובה עת גירושיהם. הכלל: האישה זכאית לכתובתה. החריג: במקרים מסויימים לא תהיה האישה זכאית לכתובתה. על מנת שבעל יהיה פטור מתשלום הכתובה עליו להוכיח כי הוא ניסה לחיות בשלום עם האישה, אולם, האישה היא זו אשר סרבה בכל תוקף לשמור על הנישואין ועשתה מעשים אשר פגעו בנישואיה.
  • לדוגמא אישה אשר בגדה בבעלה ולבעל ראיות מהימנות לבגידה – האישה תצא מהנישואין ללא כתובתה.
  • כמו כן, במקרה בו בעל ואישה אשר חתמו על הסכם שלום בית והאישה הפרה את תנאי ההסכם – האישה תאבד את זכותה לכתובה.
  • כאשר האישה מרדה או עשתה מעשי כיעור , קרי: איננה קיימה עם בעלה יחסים אינטימיים או כאשר היא התנהגה לבעלה בצורה בזויה, קללה את הבעל בפרהסיה ,עלבה בו והכתה אותו- תאבד כתובתה.
  • זאת ועוד, המשפט העברי קבע כי במקרה בו נתגלה לבעל מום מהותי באישה – אשר הוסתר ממנו לפני הנישואין – הוא יכול לגרש את האישה ללא מתן כתובתה.
  • בנוסף, במספר מועט של מקרים, כאשר התגלה פגם מהותי בכתובה עצמה ובאופן עריכתה – עלולה האישה לאבד כתובתה. בהקשר לכך יצויין כי אם הבעל בחר לכתוב סכום גבוה באופן קיצוני בכתובה- הדבר יכול להיות בעייתי. במקרה כזה, נוהג בית הדין הרבני להתערב בסכום הכתובה ולהעמידו  בסכום אשר סביר להכנסות הבעל.
     

לפגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור בהקדם

Share This Post

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

Miniature buildings, real estate

דיני מקרקעין

רובה המכריע של האוכלוסייה ימצא עצמו בשלב כזה או אחר בחייו מעורב בעסקת מקרקעין, רכישת דירה, מכירת דירה, שכירות, חכירה, בעלות, חוזי מכר. המונח "מקרקעין"

מזונות

מזונות ילדים – מה נשתנה עד לאחרונה תשלום מזונות ילדים בעת גירושין נקבע על פי המשפט היהודי, הקובע כי האב הוא האחראי הבלעדי לכלכלת הילדים,