מדוע חשוב לערוך צוואה?
במסגרת עשיית הצוואה- יכול אדם להחליט בעצמו למי וכיצד לחלק את רכושו, נכסיו וזכויותיו- לאחר מותו.
מה קורה במידה ואדם הולך לעולמו בטרם כתב צוואה?
כאשר אדם לא עורך צוואה, רכושו יחולק לאחר פטירתו עפ"י הנקבע בחוק הירושה התשכ"ה 1965, ולא לפי רצונו וכוונותיו. הפנייה לחוק הירושה
סוגי הצוואות:
- צוואה בכתב יד- תכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו.
- צוואה בעדים- צוואה בכתב, תישא תאריך וחתימת שני עדים.
- צוואה בפני רשות- למשל בפני נוטריון. עושים שימוש בצוואה אצל נוטריון או כל גוף ממשלתי אחר, בעיקר כאשר המצווה אינו יכול לחתום מכל סיבה.
- וצוואה בעל פה- נערכת במצבים בהם אדם עומד בפני סכנת מוות, במקרה חריג בו המצווה הינו שכיב מרע ורואה עצמו מול פני המוות. המצווה מצהיר את רצונו בפני שני עדים.
- הוראה לטובת מי שהיה שותף או נוכח בעריכת הצוואה – חוק הירושה קובע בסעיף 35 כי צוואה שחלק מהוראותיה מזכות אדם מסוים כאשר אותו אדם לקח חלק בעריכת הצוואה או שהיה עד לעשיית הצוואה –דין ההוראה להתבטל.
- יובהר כי רק המצווה עצמו יכול לערוך את צוואתו ולקבוע את תוכנה. לכן גם אם נתן המצווה/עושה הצוואה ייפוי כוח לאדם אחר- דינה של צוואה זו להתבטל.
- צוואה שנעשתה תחת הפעלת השפעה בלתי הוגנת, איום, אונס, תחבולה או תרמית על המצווה, על מנת להשפיע עליו כיצד לערוך את צוואתו – בטלה.
- כאשר יש טעות טכנית בתיאורו של אדם בצוואה, טעות במספר, כתובת נכס, תאריך וכדומה, ואפשר לקבוע בבירור את כוונתו של המצווה מכלל הוראות הצוואה, יתקן הרשם הירושות או בית המשפט את הצוואה. במידה והטעות בעלת אופי מהותי יותר והיא פוגעת ביכולת להבין את כוונתו של המצווה, דין ההוראה להתבטל.
- הוראה בלתי חוקית, בלתי מוסרית או בלתי אפשרית – חוק הירושה קובע בסעיף 34 כי הוראה בצוואה שביצועה הינו בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי לקיום – דינה להתבטל.